«تبعیت یا تقابل؟»/ تحلیل تمدنی آیه ۱۲۰ بقره در چارچوب گفتمان انقلابی

سلسله یادداشت های تمدنی-تبیینی

«تبعیت یا تقابل؟»/ تحلیل تمدنی آیه ۱۲۰ بقره در چارچوب گفتمان انقلابی

در ادامه سلسله‌ی یادداشت‌های تمدنی‌ـ‌تبیینی، این نوشتار به واکاوی آیه‌ی ۱۲۰ سوره‌ی بقره از منظر گفتمان انقلابی می‌پردازد؛ آیه‌ای که با تاکید بر ناپذیرفتنِ راه رضایت دشمنان اعتقادی، چارچوبی بنیادین برای مرزبندی هویتی و جهت‌گیری تمدنی امت اسلامی ترسیم می‌کند. این تحلیل تلاش دارد با نگاهی تفسیری و تمدنی، نسبت این آیه را با مختصات جریان انقلاب اسلامی بازخوانی کند.

به گزارش روابط عمومی سازمان بسیج اساتید کشور،در سلسله یادداشت های تمدنی-تبیینی با موضوع تفسیر آیه ۱۲۰سوره بقره آمده است:

 تحلیل تفسیری آیه‌ ۱۲۰ سوره بقره از منظر گفتمان انقلابی

وَلَنْ تَرْضَىٰ عَنْكَ الْيَهُودُ وَلَا النَّصَارَىٰ حَتَّىٰ تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ ۗ قُلْ إِنَّ هُدَى اللَّهِ هُوَ الْهُدَىٰ ۗ وَلَئِنِ اتَّبَعْتَ أَهْوَاءَهُمْ بَعْدَ الَّذِي جَاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ ۙ مَا لَكَ مِنَ اللَّهِ مِنْ وَلِيٍّ وَلَا نَصِير

 عقب‌نشینی از اصول هرگز!

آیه ۱۲۰ سوره مبارکه بقره، نه یک گزاره ساده دینی، بلکه سندی راهبردی برای حرکت امت اسلامی در طول تاریخ است.

 این آیه با صراحت تمام به ما می‌گوید که دشمنان اسلام - چه یهود و چه نصاری - هرگز از مسلمانان راضی نخواهند شد، مگر آنکه از آیین و روش آنها پیروی کنیم. این یک هشدار الهی است که در طول تاریخ بارها محقق شده و امروز نیز شاهد مصادیق عینی آن در جهان هستیم.

مفهوم مقاومت قرآنی در این آیه به وضوح نمایان است. قرآن به ما می‌آموزد، که رضایت دشمنان اسلام، نشانه انحراف از مسیر حق است. 

هرگاه در تاریخ دیدیم که حکومت‌های اسلامی به دنبال جلب رضایت قدرت‌های استکباری رفتند، نه تنها به آرامش نرسیدند، بلکه روز به روز ذلیل‌تر شدند.

مقاومت قرآنی از منظر این آیه شریفه یعنی  :

🔸 پایبندی به اصول حتی در سخت‌ترین شرایط

🔸عدم سازش با دشمنان تحت هر عنوان و بهانه‌ای

🔸حفظ استقلال فکری و عملی از نظام‌های سلطه

🔸اعتماد به هدایت الهی به جای پیروی از هواهای نفسانی

تجربه انقلاب اسلامی ایران نشان داده که تنها راه حفظ عزت و استقلال، پافشاری بر اصول قرآنی است. همان‌گونه که رهبر انقلاب بارها تأکید کرده‌اند: “سازش با آمریکا ، یعنی نابودی تمام دستاوردهای انقلاب"

ملت امام حسین(ع) بهترین نمونه عملی این آیه شریفه است. امام حسین(ع) در مقابل فشارهای یزید برای بیعت تسلیم نشد، زیرا می‌دانست که رضایت طاغوت زمان فقط با ذلت و انحراف از اسلام ناب ممکن است.

شجاعت در بیان حق بدون ترس از قدرت‌های ظاهری ، عدم مصالحه بر سر اصول حتی به قیمت جان بصیرت در تشخیص دوست از دشمن، اعتقاد راسخ به نصرت الهی در مسیر حق از ویژگی های ملت حسینی است.

امروز نیز ملت ایران با اقتدا به امام حسین(ع) نشان داده‌اند که حاضر نیستند به خاطر وعده‌های پوچ دشمنان، از اصول خود دست بردارند. این همان حسینی زیستن است که آیه به آن اشاره می‌کند.

 نتیجه‌گیری

 تمدن نوین اسلامی نیازمند پایبندی به اصول است.

این آیه به ما یادآوری می‌کند که:

۱. رضایت دشمنان نشانه انحراف است.

۲. هدایت فقط از مسیر الهی ممکن است.

۳. عدول از اصول برابر با خروج از دایره حمایت الهی است.

امت اسلامی امروز نیاز دارد:

با مقاومت قرآنی در برابر فشارها ایستادگی کند و با الگوگیری از ملت امام حسین(ع) از اصول خود دفاع نماید.

ادامه دارد...

#مقاومت_قرآنی 

#ملت_امام_حسین 

#دانشگاه_عاشورایی 

مرکز تحقیقات راهبردی بانوان و خانواده بسیج اساتید کشور

افزودن دیدگاه جدید

About text formats

Restricted HTML

  • تگ‌های HTML مجاز: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
CAPTCHA
لطفا به این سوال برای جلوگیری از ارسال اسپم پاسخ دهید.