ویروس کرونا و بهداشت مواد غذایی در قرنطینه‌ی خانگی

asatid-ghadiri

ویروس کرونا و بهداشت مواد غذایی در قرنطینه‌ی خانگی

دکتر محمد احمدی متخصص بهداشت مواد غذایی و عضو هیات علمی گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی با ارائه مقاله‌ای حاوی اطلاعات علمی منتشرشده‌ی معتبر، به موضوع "ویروس کرونا و بهداشت مواد غذایی در قرنطینه‌ی خانگی" پرداخته است.

به گزارش روابط عمومی بسیج اساتید استان مازندران، در متن مقاله این استاد دانشگاه آمده است:

 

مدتی است که بیماری ناشی از کروناویروس تحت عنوان کوید -۱۹ تمام جهان را تحت‌الشعاع قرارداده و کشور عزیز ما نیز متاسفانه درگیر موضوع شده است. یکی از سوالات متداول مردم عزیز این است که " آیا کرونا از طریق غذا و مواد غذایی منتقل می‌شود؟"

 

لذا بر آن شدیم با جمع‌آوری اطلاعات علمی منتشرشده‌ی معتبر، اطلاع‌رسانی صحیحی نسبت به این موضوع ارایه داده و وظیفه‌ی خود را در این‌خصوص انجام دهیم.

 

مطالعات علمی در مورد سارس و مرس( بیماری‌های ویروسی-تنفسی که سال‌های اخیر در جهان مشکل‌آفرین شده‌اند) نشان می‌دهد که افراد از طریق غذا، آلوده به ویروس نمی‌شوند. بنابراین بعید است که این ویروس از طریق غذا منتقل شود و هیچ مدرکی در مورد این اتفاق با کرونا ویروس تا به امروز وجود ندارد. در این رابطه دانشمند ارشد سازمان بهداشت جهانی، مارتا هوگاس، اظهار داشت: "تجربه‌های شیوع بیماری‌های قبلی از ویروس‌هایی شبیه با کرونا، مانند سندروم سارس و مرس، نشان می‌دهد که انتقال هیچ‌کدام از آن‌ها از طریق مصرف مواد غذایی انجام نشده است. در حال حاضر نیز، هیچ مدرکی مبنی بر انتقال کرونا ویروس از طریق مواد غذایی وجود ندارد. این ویروس ممکن است چند ساعت در سطوح زنده بماند. مواد ضدعفونی‌کننده‌ی خانگی ساده؛ می‌توانند آن را بکشند و تحقیقات در مورد شناسایی منبع شیوع بیماری و روش‌هایی که می‌تواند به مردم منتقل شود ادامه دارد.

 

 اما رعایت جانب احتیاط و این‌که امکان انتقال مکانیکی ویروس از غذا به دهان انسان و از آن‌جا به دستگاه تنفسی و یا دست‌زدن به غذا و سطوحی که با غذا درگیر است و متعاقب آن دست‌زدن به بینی و چشم و دهان با همان دست وجود دارد، رعایت مسایل زیر اطمینان عدم ابتلا را دوچندان می‌کند.

 

  • شست‌وشوی دست‌ها با آب و صابون قبل از تماس با غذای پخته و یا آماده برای خوردن، بعد از دست زدن و یا آماده کردن مواد غذایی خام، بعد از دفع زباله‌های حاصل از انجام کار، بعد از تمیزکردن وسایل استفاده شده، بعد از استفاده از توالت، بعد از عطسه‌کردن و یا سرفه‌کردن، پس از خوردن یا آشامیدن یا سیگار کشیدن، و روش صحیح شستن دست‌ها و چگونگی استفاده از دستکش باید رعایت شود. هنگام تهیه غذا بهتر است جلوی بینی و دهان را بپوشانید.

 

  • کروناویروس‌ها در دمای منجمد پایدار هستند و تا ۲ سال می‌توانند در دمای منفی ۲۰ درجه باقی بمانند و فعال باشند؛ پس مطالب مطرح‌شده در فضای مجازی مبنی بر قراردادن مواد غذایی در فریزر برای از بین رفتن ویروس‌ها صحت نداشته و غیرعلمی است. باید بگوییم که کروناویروس‌ها نمی‌توانند گرمای ۷۰ درجه را تحمل کنند بنابراین در هنگام پخت و پز از بین می‌روند. زیرا می‌دانیم که فرآیند گرمایی حداقل ۳۰ دقیقه با ۷۰ درجه سانتی گراد حرارت برای از بین بردن سارس موثر است.

 

  • نظافت مناسب برای جلوگیری از آلودگی متقابل بین غذاهای خام یا نپخته و پخته و یا آماده‌ی خوردن، در آشپزخانه مهم است. چاقو و تخته‌ای که برای گوشت خام استفاده می‌کنید باید با آن‌هایی که برای غذاهای پخته به کار می‌روند، متفاوت باشد و بین دو مرحله دست زدن به مواد غذایی خام و غذاهای پخته‌شده حتما دست‌های خود را بشویید.

 

  • از قطعه‌کردن گوشت مرغ، قرمز و ماهی توسط فروشندگان اجتناب شود چون ممکن است فروشندگان مواد پروتئینی آلوده باشند و باعث ایجاد آلودگی در سطوح و ماده غذایی خریداری‌شده شوند. بنابراین توصیه می‌کنیم خردکردن این فرآورده‌ها را در منزل انجام دهید. حتی در مناطقی که در آن‌ها ویروس کرونا شیوع یافته است، هم مصرف گوشت مانعی ندارد. البته در صورتی‌که در مرحله‌ی آماده‌کردن غذا اصول بهداشتی رعایت شده و غذا نیز به خوبی پخته شده باشد.

 

  • علی‌رغم تبلیغ برخی از رسانه‌های مجازی مبنی بر مصرف آجیل و خشک‌بار از مصرف آن‌ها نباید غافل شد. اما قبل از مصرف بایستی در دیگ تفت داده شوند یا در مایکروفر حرارت ببینند یا اگر بخاری یا رادیاتور شوفاژ روشن باشد در یک ظرف نسوز روی آن‌ها نگهداری شوند.

 

  • میوه‌ها و سبزیجات پس از انتقال به منزل حتما باید ضدعفونی شوند. استفاده از مایع ظرفشویی برای میوه‌های پوست‌دار مثل سیب و به و پرتقال و ... مناسب است ولی برای میوه‌های پالپی و سبزیجات حتما باید از ماده‌ی ضدعفونی‌کننده پرکلرین استفاده شود. دقت گردد کاهو و کلم ابتدا باید برگ‌برگ شده سپس ضدعفونی شوند و تمام مراحل ضدعفونی با دستکش لاتکس انجام شود.

 

  • ترجیحا از موادغذایی بسته‌بندی شده در کارخانه‌ها استفاده کنید چون این مواد قبل از بسته‌بندی به دقت ضدعفونی شده و مراحل کنترل کیفیت را می‌گذرانند.

 

  • بعد از خرید بسته‌های مواد غذایی از سوپر مارکت‌ها، حتما آن‌ها را بشویید( در صورتی‌که شستن ماهیت و شکل و نوع مصرف ماده غذایی را تغییر نمی‌دهد و روی یک سفره یک‌بارمصرف قبل از ورودی هال و پذیرایی در آپارتمان‌ها یا تراس در خانه‌های ویلایی ضدعفونی کرده و سپس از آن‌ها استفاده نمایید.

 

  • حتی‌المقدور از مواد غذایی فله و یا باز اصلا استفاده نکنید.

 

  • از مایعات بیشتر استفاده کنید و در صورت مصرف آب در بیرون از منزل از آب معدنی که قبل از مصرف بطری آن با صابون مایع یا ماده‌ی ضدعفونی‌کننده شسته شده است، استفاده نمایید.

 

  • ترجیحا از نان‌های بسته‌بندی شده‌ی شرکتی استفاده کنید. اگر از نانوایی خرید می‌کنید از پرسنل بخواهید از ماسک استفاده کنند و خودمان نان‌ها را جمع کنیم. نان را داغ از دست نانوا بگیریم و بدون تماس با سطوح، داخل پارچه‌ی تمیزی که از منزل آوردیم بپیچید و پس از رسیدن به منزل نان را بسته‌بندی کرده و درفریز قرار دهید و برای هر وعده نان را پس از داغ‌کردن مصرف کنید. قبل و بعد از تماس با نان دست‌های خود را با آب و صابون و یا موادضدعفونی‌کننده بشوییم.

 

  • در محیط کار به‌هیچ عنوان از قندان‌های مشترک استفاده نکنیم و برای نوشیدن چای نیز بهتر است از لیوان‌های یک‌بار مصرف استفاده کرده و قند را به اندازه‌ی مصرف از منزل بیاوریم. ترجیحا در محل کار غذا نخوریم و در صورت غذاخوردن قاشق و چنگال و بشقاب جدا داشته باشیم.

 

  • برای سطوح کابینت که ممکن است با مواد غذایی و گوشتی در تماس بوده و آغشته شده باشند نیز می‌توانیم نسبت ۱ واحد وایتکس به ۹ واحد آب را رقیق کنیم و مورد استفاده قرار دهیم. محلول‌های الکلی ۶۱ تا ۷۲ درصد نیز مفید است. ضدعفونی و شستشوی ابزار مورد استفاده در آشپزخانه با مواد شوینده و آب داغ باشد.

 

  • از ذبح، فروش، تهیه یا مصرف گوشت حیوانات وحشی و شکاری و یا اهلی مریض و مرده با علل ناشناخته پرهیز کنید.

 

  • در هنگام مراقبت و غذا دادن به بیمار و یا کودکان خردسال و افراد کهن‌سال قبل و بعد از غذا دادن به آن‌ها حتما دست‌های خود و آن‌ها را بشویید و یا ضدعفونی کنید.

انتهای پیام/

افزودن دیدگاه جدید

About text formats

Restricted HTML

  • تگ‌های HTML مجاز: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.