print

نشست پژوهشي، عملياتي انديشكده آسيب‌هاي اجتماعي و فرهنگي

به گزارش روابط عمومی بسیج اساتید استان هرمزگان، کارگروه تخصصی اندیشکده آسیب‌های اجتماعی و فرهنگی بسیج اساتید استان هرمزگان در دانشگاه جامع پیام نور هرمزگان با حضور اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها و برخی مسئولین مرتبط استانی برگزار شد.

 

 در ابتدای جلسه خانم دکتر عامری مسئول اندیشکده آسیب‌های اجتماعی و فرهنگی بسیج اساتید استان و معاون دانشگاه پیام نور استان ضمن خیر مقدم، گزارشی اجمالی در خصوص روند شکل‌گیری و  فعالیت‌های اندیشکده ارائه کرد.

دکتر عامری گفت: رسالت اندیشکده‌ها استانی است و مساله یابی باب نیازسنجی مشکلات استان است. شرایط، اقلیم و ظرفیت‌های استان نیز در کارگروه‌ها مورد توجه است. در ابتدا با جمع آوری یکسری اطلاعات مورد نیاز از سازمان‌های متولی و بررسی این مسائل در اندیشکده تصمیم بر این شد که چهار کارگروه تخصصی ذیل اندیشکده تشکیل و فعالیت نماید.

این عضو هیات علمی گفت: اولین کارگروه، کارگروه آسیب‌های نهاد خانواده؛ (شامل؛ طلاق، ازدواج سفید و خشونت علیه زنان و فرزندان)، کارگروه دوم با عنوان آسیب‌های نوپدید؛ (شامل؛ شبکه های مجازی و ...)، کارگروه سوم با عنوان؛ کارگروه سرقت، اعتیاد، داروهای روانگردان و خودکشی، و در نهایت یک تیم تخصصی همه مسائل مطرح شده در کارگروه‌ها را بررسی و خروجی کارگروه‌ها را تجزیه و تحلیل می‌کند، تحت عنوان کارگروه آینده پژوهی که راهکار حل مسائل را احصاء می‌کند.

مسئول اندیشکده آسیب‌های اجتماعی و فرهنگی بسیج اساتید استان بیان داشت: یکی از مسائل و مشکلات ما در خصوص مسائل اجتماعی و فرهنگی، عدم دسترسی به آمار و ارقام دقیق مورد نیز از سازمان های متولی است و دسترسی به این آمار به سهولت محقق نمی شود.

 

در ادامه دکتراحسان  کامرانی مسئول سازمان بسیج اساتید استان هرمزگان ضمن خیرمقدم و تشکر از اعضا در خصوص شرکت در این نشست بیان فرمود: یکی از فعالیت‌های بسیج اساتید استفاده از ظرفیت‌های استان به خصوص اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها برای احصای راه حل جهت برون رفت از مسائل و مشکلات است که بسیج اساتید استان جهت تحقق این مهم اساتید علاقمند و متخصص در حوزه‌های مختلف را  در اندیشکده ها سازماندهی کرد. 

دکتر کامرانی گفت: همین‌طور که در این گارگروه مسئولین استانی متولی مسائل فرهنگی و اجتماعی حضور دارند در کارگروه‌های دیگر که در خرداد ماه امسال دو کارگروه تشکیل شد متناسب با موضوع مسئولین دستگاه‌ها و سازمان ها حضور داشتند و در جریان روند فعالیت‌ها و مسائل قرار گرفتند. یک نشست اقتصادی برگزار شد و بسیاری از مسائل و مشکلات اقتصادی توسط اعضاء مطرح و در نهایت راه حل هایی هم ارائه شد، نشست دومی که برگزار شد با موضوع کشاورزی، آب و محیط زیست بود و به طور خاص به مساله حمله ملخ ها به باغات و مزارع و محصولات تراریخته پرداخته شد. ایشان گفت: در جلسه‌ای در اسفند ماه در خصوص احتمال حمله ملخ‌ها به مسئولین هشدار داده شده که اگر فکر اساسی می‌شد و تمهیدات لازم دیده شده بود امروز با این مسائل و مشکلات در خصوص ضرر و زیان ملخ ها مواجه نبودیم. کامرانی افزود: ما از ظرفیت اساتید و اعضای هیات علمی همه دانشگاه ها با توجه به علاقه و تخصص در اندیشکده‌ها استفاده می‌کنیم. الویت و مرحله اول اندیشکده‌ها جمع آوری اطلاعات مورد نیاز و اشرافیت بر مسائل است و دانشگاه پیام نور محل و مرجع اندیشکده آسیب‌های اجتماعی و فرهنگی است و قرار بر این است که اساتید سایر دانشگاه‌ها هم برای تحقق این رسالت حل المسائلی کمک کنند.

 

دکتر فرهادی نیا دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان هرمزگان یکی دیگر از اعضای حاضر در کارگروه آسیب‌های اجتماعی و فرهنگی، ضمن اشاره به ماموریت دستگاه‌ها و سازمان‌های متعدد در مسائل فرهنگی بر عدم موازی کاری متولیان فرهنگی تاکید کرد.

ابراهیم فرهادی، با اشاره به کشف بیش از ٢٠ تن مواد مخدر در سه ماهه نخست سال جاری در هرمزگان اظهار کرد: استان‌های هرمزگان، سیستان و بلوچستان و کرمان به دلیل هم مرزی با کشورهای تولید کننده مواد مخدر بیشترین آسیب در این حوزه را دارند.

دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر هرمزگان با بیان اینکه  اکثر معتادین بی خانمان در  سطح استان متجاهر هستند، گفت: در سال گذشته با جمع آوری ۶۷۸ نفر معتاد طی ۴۸ ساعت در استان مشخص شد تنها ۲۰۰ نفر از آنها بومی و مابقی آنها از سایر استان‌ها هستند.

فرهادی با تاکید بر اینکه هرمزگان دارای شرایط خاصی است، عنوان کرد: ظرفیت دریا هرچند از لحاظ اقتصادی منبع عظیمی به شمار می‌رود اما آسیب‌های فراوانی از ترانزیت مواد مخدر به هرمزگان وارد می شود.

وی افزود: با بررسی کارگره‌های صنایع غرب بندرعباس مشخص شد بیش از ۲۶ درصد آنها اعتیاد دارند.

دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر هرمزگان تصریح کرد: با توجه به اینکه این استان در مسیر ترانزیت مواد مخدر به شمار می‌رود بیش از ۱۰۰ هزار نفر به طور مستقیم درگیر مواد مخدر هستند.

فرهادی بیان کرد: با بررسی هزار پرونده از دادگستری هرمزگان مشخص شد ۴۰ درصد عامل اصلي طلاق ها، در این استان اعتیاد است.

وی با بیان اینکه آموزش بهترین راه پیشگیری از اعتیاد است، خاطر نشان کرد: در حوزه مقابله با اعتیاد فرهنگ سازی و اطلاع رسانی از آسیب‌های استفاده از مواد مخدر و شناسایی توزیع کنندگان اصلی و خرده فروشان ، اجرای طرح پاکسازی نقاط آلوده و تشکیل کارگروه‌های مواد مخدر از جمله راهکارهای مهم در مبارزه با این پدیده است.

 

آبتين اميري عضو شوراي اسلامي شهر بندرعباس در اين نشست ضمن تأكيد بر الويت پيشگيري بر درمان و ريشه يابي علل شكل‌گيري مسائل، مشكلات و انحرافات اجتماعي، گفت: ٤٣ درصد شهر بندرعباس داراي بافت فرسوده است كه در صورت عدم اهتمام جدي مي‌تواند منشاء بسياري از آسيب‌ها اجتماعي و فرهنگي باشد. ایشان به حضور و مساعدت بیشتر مقامات عالی استان در برطرف نمودن آسیب‌های اجتماعی تاکید کرد.

 

در ادامه اين نشست تخصصي ساير اساتيد و اعضاي هيأت علمي و مسئولين ديگر نهادها از قبيل معاونت اجتماعي سپاه استان و ناجا به بررسی مشکلاتی از قبیل اعتیاد و آسیب‌های اجتماعی آن، طلاق و…. پرداختند. از دلنگرانی‌هایی که در حوزه دانشگاه‌ها توسط برخی اعضا در استان مطرح شد، عدم ساماندهی و نظارت درست بر خوابگاه‌های خودگردان در سطح شهر بندرعباس و ایجاد مشكلات غیر اخلاقی و غیر فرهنگی در آنها می‌باشد که بایستی کمیته نظارت بر مسائل دانشجویی و فرهنگی استانداری در این خصوص نظارت عملیاتی و دقیق‌تری اعمال نماید.

عدم ساماندهي و نظارت صحيح و لازم بر خوابگاه‌هاي خودگردان در سطح شهر از دلنگراني‌هاي با الويت بالا در حوزه دانشگاه است.