پنجمین شماره نشریه بصائر علمی منتشر شد

asatid-ghadiri

پنجمین شماره نشریه بصائر علمی منتشر شد

پنجمین شماره نشریه "بصائر علمی " ویژه اساتید شبکه ملی قدرت نرم، هفته دوم مردادماه ۹۹ منتشر شد.

به گزارش روابط عمومی و مرکز رسانه‌ای جنبش استادی بسیج ایران (جابا)، پنجمین شماره نشریه بصائر علمی، ویژه اساتید شبکه ملی قدرت نرم و به همت معاونت بررسی و گفتمان‌سازی جنبش استادی و با تمرکز و تاکید بر مباحث  علمی، تحقیقی و پژوهشی، هفته دوم مرداد ماه ۹۹ منتشر شد.

 

گفتنی است، نشریه علمی بصائر به صورت موضوعی منتشر می شود؛ یعنی هر شماره آن به موضوعی خاص در حوزه علم، تحقیق و پژوهش اختصاص دارد.

 

 در پنجمین  شماره این نشریه علمی،  متن مصاحبه‌ای با حجت‌الاسلام سید سعیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی  پیرامون مهمترین مسائل و چالش‌های فرهنگی کشورآمده است.

 

وی در این مصاحبه به تبیین شرایط فرهنگی کشور پرداخته و به سوالات زیادی در این زمینه پاسخ داده است که تا حد زیادی می تواند پاسخگوی برخی از پرسش‌ها و دغدغه‌های فرهنگی  استادان فرهیخته نیز باشد. 

 

در بخشی از این  مصاحبه  آمده است:

 

 ضعیف شدن مرجعیت نخبگانی در کشور یک واقعیت است. وقتی فردی به نام تتلو به عنوان مدیریت کننده فرهنگ جامعه مطرح شده و جمعیت بزرگی را با خود می برد. این نشان می دهد فرهنگ نخبگی ضعیف شده است. کنار سایتهای بزرگ و آدمهای مرجع فکری مثل اقای عالی در سطح فرهنگی عمومی جامعه چند نفر هستند؟ چند نفر صفحه اینستاگرام اقای عالی را دارند؟ تاکیدم بر این است که فرهنگ نخبگانی ضعیف شده است. یعنی اینهایی که با هیجانات سطحی و فرهنگی جامعه ورود پیدا کردند و مرجعیت یافتند. باید ببینیم چرا این اتفاق افتاده است؟ نباید تجربه های دنیای مسیحیت را دست کم گرفت. دنیای مسیحیت از کجا زمین خورد؟ ما این شرایط را در اتفاقا نظام روحانیت نداشتیم. نظام روحانیت یک نظام مردمی بوده و بعد از انقلاب یک مقدار مسئولیت گرفتیم و از جامعه فاصله گرفتیم. بالاخره محافظ و اسکورت و ... بوده است. اینها لطمه زده است به ان روحانیتی که همچنان در کنار مردم می بیند.

 

شما نماز صبح  مسجد می روید خیلی اوقات می بینید مسجد بسته است و واقعا مسجدها بسته است و 5 صبح بیرون می آیم خیلی اوقات می بینم مساجد بسته است. یا مسجد باز است روحانی نمی آید. یک آقایی عبا روی دوشش می اندازند و نماز می خواند. آن چیزی که کلیسای کاتولیک را زمین زد، نظام اداری کاتولیک شد و مذهب اداری شد و مذهب جنبه اداری پیدا کرد و باید خیلی مراقب باشیم که نظام روحانیت به یک نظام اداری تبدیل نشود.

 

 آخرین مطلب هم این است که سیاست های فرهنگی باید کف خیابان باشد. خیلی اوقات سیاست های فرهنگی که داریم کاملا سیاستهای بالا به پایین است. دستگاه مربوطه هم آدم حساب نمی کند و تقریبا می شود گفت که 99 درصد دستورات شورای عالی انقلاب فرهنگی از دبیرخانه به شورا رفته است. دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی یک سری اعضای حقوقی و یک سری اعضای حقیقی دارد همه موضوعات لایحه و مبین هستند. امسال برای دستور جلسات نامه ای به اعضای حقوقی و حقیقی زدم که دستور بدهید. برای جلسات تیتر بدهید و بعد هم کار کنید.

 

یکی از ضعفهای نظامهای قانونگذاری در مجلس وجود دارد. 12 هزار قانون مصوب در مجلس داریم. دوستان تنقیح می گفتند اکثر قوانین مجلس لوایح و طرح بوده و در مورد لایحه نبوده است.

 

به نظر می‌رسد که یک مقداری مردم ما از دعوا خسته شدند و خستگی اجتماعی ما از دعوا است. مردم از خشونت کلامی خسته شدند. می گویند وقتی دو نفر دعوایشان می شوند یک عده طرف ان و یک عده طرف این آشتی بدهند. اما وقتی هر روز دعوا کنند می گویند رها کنید و همه اش با هم دعوا دارند.

 

 رسانه باید به سمت حل مسائل اجتماعی حرکت کند و قدرت سازگاری اجتماعی را فراهم کند. تفاوت سازش با سازگاری این است که سازش یک حرکت جاهلانه است و یک احترام بی محتواست ولی سازگاری از عقلانیت و خرد بیرون می اید. خدای متعال در قران کریم 12 واژه متفاوت برای تشویق عقلانیت به کار برده است.عقل، تفکر ، رای ، تدبیر و حکمت اینها را گفته است.

 

فرمایش حضرت امیر(ع) را در ذهنمان محکم کنیم که هوای نفس باعث می شود عقل انسان کار نکند.

 

البته درباره تتلو باید بگویم که او مرجع فرهنگی جامعه نیست بلکه یکی از کسانی که است که عدد توجهی فالور پیدا کرده است. بنابراین باید تفکیک قائل شد و هرکدام در یک وزن و مورد خاصی می توانند کارایی داشته باشند. مثلا پژوهشگاه فرهنگ و معارف در موضوع کرونا از مردم نظرسنجی کرده که مرجع و منبع خبر شما در موضوع کرونا کجا بوده است؟ 67.2 درصد گفته‌اند که اخبار صداوسیما  بوده است. این عدد خیلی امیدوارکننده است. همچنین شبکه های اجتماعی 18.6 درصد ، خبرگزاری ها و سایتهای اینترنتی 3.3 درصد بوده‌اند. شبکه های ماهواره ای هم  2.1 درصد بوده‌اند و روزنامه ها 0.03 درصد بوده‌اند. لذا بعضی چیزها از مرجعیت افتاده است.

 

 درباره شاخص‌ها باید گفت که از اولین کارهایی که در دبیرخانه کردیم تمرکز روی شاخصها بوده است. مثلا سند تحول آموزش وپرورش از  9 سال پیش مصوب شده است. هر وزیری که آمده است، می گوید من کار می کنم. اما وقتی از او پرسیده شود که چند درصد سند اجرا شده است؟ نمی تواند بگوید! خوشبختانه در ستاد نقش جامع کشور و در حوزه علم هم که شاخص نداریم امسال برنامه شورای عالی انقلاب فرهنگی بر این است که در این مقوله تدوین شاخص داشته باشیم.

 

 در ستاد راهبردی مهندسی فرهنگی -که سال گذشته تشکیل و سند آن هم در زمان احمدی نژاد سال 91 و هم در زمان روحانی سال 93 تصویب شده است- از سال  92 ستاد راهبردی تشکیل نشده بود و این ستاد باید به ریاست رئیس جمهور و معاون اول باشد. چند بارتلاش کردیم رئیس جمهور تشکیل دهد،‌سرانجام با ریاست معاون اول برگزار شده و تاکنون 5 جلسه داشته و مصوبات عالی هم داشته است.

 

 از طرفی، از سوی دولت پیوست فرهنگی به دستگاه ها ابلاغ نشده است. ما نمی‌دانیم که دستگاه های کشور درباره پیوست فرهنگی چه کار کرده‌اند.

 

هرچه نگاه می کنیم می‌بینیم که مباحث شاخص‌‌های فرهنگی در فرهنگ و اقتصاد و سیاست روی هواست! یک سری چیزهایی برای آن درست کردند. دو سه نسخه اولیه از شاخص های فرهنگی را استخراج کردیم که اینها مبنای اندازه گیری شود. حتی در سند تحول آموزش و پرورش  باز با شورا فعال کردیم و جلسه دوم برگزار شد که خودم هم اداره می کنم. در دومین جلسه گفتیم شاخصها باید تصویب شود و معیار اندازه گیری داشته باشیم که جلو برویم.

 

روز گذشته در جمع نمایندگان استان گلستان که به دبیرخانه آمده بودند گفتم که باید برای ارتقای جایگاه شورای انقلاب فرهنگی تلاش کنید. زیرا موقعیت خود را در جامعه از دست داده است.

 

باید توجه داشت که روسای جمهوری – به استثنای رهبر انقلاب-  فرهنگی نبودند و رهبر انقلاب فرهنگی ترین شخصیت انقلاب بوده که هنوز هم این مسیر را ادامه می دهد. جلسات شورای انقلاب فرهنگی را نگاه کنید یک معیار است. زمان ایشان  40 جلسه در سال داشته‌ایم و واقعا ایشان برای برگزاری جلسات پای کار بوده‌اند. اما الان ما ان زمینه را نداریم. من بسیار اذیت می‌شوم تا بتوانم یک جلسه برگزار کنم. جلسات اخیر هم به سختی تشکیل شد. رئیس جمهور می گفت کرونا است و یک عده را مجازی می کنیم و ایشان چند بار استمزاج و رفت و شد تا این دو جلسه اخیر برگزار شده است. نزدیک به 10 نفر به صورت مجازی حضور دارند و 27 و 28 نفر در جلسه هستند.

 

افزودن دیدگاه جدید

About text formats

Restricted HTML

  • تگ‌های HTML مجاز: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.